28 Haziran 2013 Cuma

SAĞLIK



Yatakta 1 saat daha fazla kalırsanız...

Eğer haftasonu yataktan erken çıkmıyorsanız suçluluk duymanıza gerek yok. Yapılan bir araştırmada haftasonu birkaç saat fazla uyumanın kalbe iyi geldiği ortaya çıktı.
Uzmanlara göre fazla uymak, kalp krizi ve felç riskinin en önemli etkenlerinden biri olan yüksek tansiyonu yüzde 39 oranında düşürüyor.
Güney Kore'deki üniversite ve hastanelerde çalışan bilim insanları 2782 yetişkini detaylı şekilde inceledi. Bu kişilerin haftalık uyku alışkanlıkları belirlendi ve aynı zamanda yüksek tansiyon sorunu olup olmadığı tespit edildi.
Yüksek tansiyonu tetikleyen sigara içmek veya hareketsizlik gibi diğer faktörleri de hesaba katan uzmanları uykunun kan akışını nasıl etkilediğini inceledi. Araştırmada hafta boyunca her gece 6 saatten az uyuyan kişilerin 7 ve 9 saat arasında uyuyan kişilere göre yüzde 70 daha fazla risk altında olduğu belirtildi.
Ama haftasonu bir saat daha fazla yatakta kalmanın riski yüzde 40 azalttığı ifade edildi. Sleep Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar yapılan çalışmanın haftasonu daha fazla uykunun hafta boyunca az uyumayı telafi ettiğini gösterdiğini kaydetti. Ve bunun da yüksek tansiyon riskini düşürdüğü ifade edildi.
Loughborough Üniversitesi Uyku Araştırmaları Merkezi'nden Prof. Jim Horne tansiyonu düşürmenin en iyi yolunun uyku olmadığına dikkat çekti. Ona göre erken kalkıp yürümek daha etkili olur.

www.optimusmedikal.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder