19 Ağustos 2013 Pazartesi

CİLT SAĞLIĞI



Cildi diğer organlardan ayıran başlıca özelliği, dış etkilere de açık olmasıdır. Çünkü cilt sadece içten değil, dıştan da yaşlanmaktadır. Özellikle yoğun makyaj yapmak, aşırı çay, kahve ve kola tüketimi gibi çevresel faktörler de cilt yaşlanmasına neden olmaktadır. Genetik mirasın da cilt yaşlanmasında önemli bir yeri vardır. Ancak cilt yaşlanmasının yüzde 20’si genetik, yüzde 80’i ise çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Stresten uzak durun; Cilt problemlerinin çoğunun nedenini stres oluşturur. Stres, vücutta başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok sistemi etkiler. Bunlardan bir taneside kişilerin ciltlerinde görülen akne yapılarındaki lekelerdir. Bu lekeler yoğun stresle birlikte ortaya çıkar ve belirli bir süre sonra geçerler. Stresin cilt üzerindeki diğer bir olumsuz etkiside ciltte sivilcelenmeler meydana getirebilir. Aşırı stress sedef gibi çeşitli cilt hastalıklarına da neden olabilir.
Nikotin cildin en büyük düşmanı; Hava kirliliği, fabrika dumanları, endüstriyel buharlar, sigara, egzoz gazları ve stres gibi faktörler cilt yaşlanmasında önemli rol oynamaktadır. Sigarada bulunan nikotin, derideki kılcal damarların çapını azaltarak cildin beslenmesini olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca kan dolaşımındaki oksijen oranı da sigara ile azalmakta, cilt hücreleri yeterli beslenemediğinden metabolizması uygun bir şekilde gelişmemektedir. Sigara kullananlarda cilt yaşlanması ve ciltteki kırışıklıklar daha erken yaşlarda başlamaktadır. Alkol tüketiminde ise, özellikle yüz bölgesinde kılcal damarlardaki genişlemesi sonucu, ciltte kızarıklığa neden olan bazı cilt hastalıkları ortaya çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder