6 Ağustos 2013 Salı

SAĞLIK



Bayram kutlamaları sırasında, fazla yemeye bağlı olarak sindirim ve tansiyon sorunları, uyku hali gibi neşenizi baltalayabilecek problemler yaşamamak için doğru seçimler yapmanız gerekiyor.
Uzun bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen yemekler, tatlı ve şekerler iştahınızı kabartabilir ama unutmayın, ihtiyacınızdan çok alınan her besin sizin için zararlıdır.
Ramazan boyunca değişen öğün düzenine adapte olan metabolizmanızı bir anda besin bombardımanına tutmamalı, az az ve sık sık beslenip mümkün olduğunca hareketli yaşamalısınız.

Metabolizmanızı ayarlayın: 
Ramazan boyunca iftar, sahur ve gece atıştırmalıkları şeklinde iki-üç öğünle beslendiniz, değil mi? Şimdi az az ve sık sık yiyerek metabolizmanızı yeniden altı öğüne adapte etmelisiniz. Bu durumda bayramı yemek festivali olarak düşünmek yerine, yavaş geçişlerle adaptasyon diyeti olarak değerlendirmelisiniz. 


Kahvaltılara dikkat edin: 
Ramazan boyunca belki de en çok özlenen öğündür kahvaltı. Çoğu aile için de herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı çok önemlidir. Kahvaltı için doğru seçimler yapmak adaptasyon sürecindeki metabolizma için de çok önemlidir. 
Ağır, kızartılmış hamur işleri, yağlı pastane ürünleri, ballı, kaymaklı, sucuk, salamlı omletlerin yer aldığı kahvaltı mönülerini unutun. Sofranızda peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta, kepek ekmek, kepekli ve az yağlı simit / hamur işleri bulunsun.


Tatlı ikramlarına karşı iradeli olun
: Bayramların vazgeçilmez ikramlarından olan tatlı ve çikolatadan uzak durmalısınız. Kan şekerinde ani artışlara ve yağ depolanmasında hızlanmalara neden olan tatlı ve şekerlemeler sağlığına dikkat edenler ve kilo kontrolü sağlayanlar için kaçınılması gereken gruptadır. 
Bu bayram, misafirlerinize meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram ederek onlara büyük bir iyilik yapabilirsiniz. 


Light-diyabetik ürünlere dikkat
: Eğer diyabet hastasıysanız ve bari bayramda tatlı yiyeyim diyorsanız, tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılardan tüketebilirsiniz. Ancak dışarıda, diyabetik ve diyet olarak satılan tatlıları alırken mutlaka dikkatli olun. Diyabetik ya da diyet adını alan her gıda size uygun olmayabilir. Kalorisi mi azaltılmış yoksa tatlandırıcı mı kullanılmış, sorgulayın.

Suyu unutmayın: 
Su metabolizmanın devamı, sağlığı ve arınması için çok önemli olduğu kadar, kişiler üzerindeki rahatlatıcı etkisiyle de vazgeçilmezdir. Bayram boyunca günde en az 10 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içeceklere hayır demeyi öğrenmelisiniz. 


www.optimusmedikal.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder