24 Nisan 2013 Çarşamba

DİYET YAŞI 8'E İNDİ




Zorla yedirilen yemekler, heves ettikleri yağlı ve sağlıksız gıdalar, dengesiz beslenme ve daha bir çok etken sonucunda çocuklar erken yaşta kilo problemiyle karşı karşıya kalıyor.
Sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlığına henüz çocukken  başlanmasının önemini vurgulayan uzmanlar, diyet yaşının 8 yaşa kadar düştüğü gerçeğine dikkat çekilmesi gerektiğinin üzerinde duruyorlar!

Dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biri olarak gösterilen çocukluk çağı obezitesi, Yeme alışkanlıklarının değişmesi, hareketlilik düzeyinin azalması, televizyon ve bilgisayarlar karşısında geçirilen sürelerin artmasıyla birlikte ortaya çıkıyor.
Çocuklarını bu tehlikeden uzak tutmak ise alelerin bu konuda daha özenli ve bilinçli davranmalarıyla mümkün! Uzmanların önerilerine kulak verecek olursak çocuklar;

HAREKET ETSİNLER  Çocuğun artık çok yiyerek değil, dengeli yiyerek ve aynı zamanda hareket ederek büyüdüğünü biliyoruz. Ailelere, çocuklarına yemek konusunda ısrar etmemesini tavsiye ediyoruz.

BEYAZ EKMEK YEDİRİN Kendi kilosuna özen gösteren birçok anne, evde kepekli ekmek tercih eder. Çocuklarına da özellikle kepek ekmeği yedirir ve çocuğun sağlıklı beslendiğini düşünür.  Oysa kepek ekmeği, yemeklerle birlikte çok sık tüketildiğinde çocukta demir eksikliği yapar. Demir, kan yapımında kullanılan en önemli elementtir. Böylelikle çocukta kansızlık ortaya çıkar. Bu durum büyüme- gelişmeyi olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden, çocuklarınıza beyaz ekmek yedirebilirsiniz.

HAYVANSAL YAĞLAR ÇOCUK İÇİN GEREKLİ Çocuklara yağ yedirmekten korkmayın. Bazı anneler "Aman çocuğumuz yağ yemesin, yağ çok zararlı" diye düşünerek, yemeklere hiç yağ koymaz; sütün, yoğurdun, peynirin sıfır yağlısını alır. Özellikle beyin gelişimi için çocuklarda tam doymuş yağlar dediğimiz hayvansal yağların yeteri kadar alınması önemlidir.
Esansiyel yağ asitleri dediğimiz Omega-3 ve Omega- 6'nın da yeteri kadar tüketilmesi önemlidir.
Ergenliğe kadar, çocuklarınıza normal yağlı günlük süt ve yoğurt yedirmeniz daha sağlıklıdır. Sebze yemeklerine bir kilo için üç yemek kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Pilavlarınızda bir çay bardağı için iki silme tatlı kaşığı tereyağı kullanabilirsiniz.

YEMESİ İÇİN ZORLAMAYIN BIRAKIN ACIKINCA YESİN Her çocuğun metabolizma hızı ve vücut yapısı aynı olmadığı için, aynı miktarda yemek yemeleri doğru olmaz. Yiyeceklerin mideyi terk etme süresi de her çocukta farklılık gösterir. Doğru olan çocuğun gösterdiği açlık hissini rehber alarak onu beslemektir. Acıktığı zaman kendisi yemek isteyecektir. Ayrıca çocuğa istemediği yiyeceği zorla yedirmemek gerekir.

KAS GELİŞİMİ İÇİN PROTEİN Tek yönlü beslenme, çocukta büyüme ve gelişme yetersizliklerine neden olur. O nedenle, kas yapımına destek için besin çeşitliliğini artırıp protein alımını desteklemek gerekir. Her yemeğin yanına yoğurt veya ayran eklendiği zaman, çocuğun günlük kalsiyum alımı da sağlanmış olur.

ÇOCUK KAHVALTIYI ASLA ATLAMAMALI Çocuğun gelişme çağındaki ruhsal durumunu göz önüne alınarak, ona dengeli beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı asla atlanmamalıdır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder