3 Nisan 2013 Çarşamba

SAĞLIKLI BESLENME



Yıllardır cilt gençleştirmede yaygın olarak kullanılan anti-aging yaşama süresini uzatmanın yollarını arayan uzmanlara da ışık tuttu. Hücre hasarlarının artmasıyla meydana gelen Kanser ise araştırmaların yönünü değiştirdi. Şimdilerde kanser tedavisinin geleceğinin anti-aging’te olduğu konuşuluyor!

Yaşlanma sürecini durdurmak ve yaşam süresini uzatmak için çeşitli çalışmalar yapan Amerikalı bilim adamları, yaşlanma mekanizmaları hakkında yeni bulgular elde ettiler.


Zamanla Hasar Artıyor


Yaşlandıkça vücudumuzun uğradığı hasar da artar. Kronik inflamasyon (iltihaplanma), yaşlanma ile birlikte sıkça görülen bir durumdur. İnflamasyon; iç ve dış etkenler tarafından tetiklenebilir. Örneğin kandaki sitokinler (bağışıklık işlevini kontrol eden kimyasallar), moleküler iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durumda; beyin hücreleri ve arter duvarlarında, hücre düzenleyici genler üzerinde hasar oluşabilir. Kalp krizi, felç, kalp kapağı yetmezliği, kanser ve Alzheimer gibi hastalıkların, kronik inflamasyon ile bağlantısı vardır.


Balık Yağı Tüketilmeli


İltihaplanma karşıtı kürlerde; etkisi klinik olarak kanıtlanmış besin ve hormonlar kullanılır. Bunlar arasında; balık yağı, kurkumin ve ananasta bulunan bromalein gibi maddeler bulunur. Yaşlanma sürecinde karşılaşılan diğer bir faktör de glikasyondur. Yaşa bağlı olarak hasarın artmasına neden olan glikasyon; böbrek, göz, sinir ve kan damarlarını etkileyebilir. Vücudumuzdaki her hücre içinde, DNA bakımı ve onarımı için metilasyon denilen reaksiyonlar gereklidir. DNA'daki hasar; kanser, karaciğer hasarı ve beyin hücre dejenerasyonu olarak karşımıza çıkar. Çözüm olarak önerilen metil donörler; hücrelerin onarımında ve sağlıklı şekilde işlemesinde önemli rol oynar. Birçok besin maddesinde bulunan folik asit, Koenzim Q10 ve B12 vitamini; başlıca metil donörlerdir.


Uzmanlara göre; kanserden koruyucu bir beslenme programı uygulamak, yaşlanmayı da yavaşlatabilir.


Doğal besin kaynakları açısından lahana, brokoli, ısırgan kökü ve yaprağı, mantar, elma, pırasa,soğan, çörek otu, zeytinyağı, havuç, çilek, böğürtlen ve ahududu; anti-kanser özellikleri sebebiyle sıkça tavsiye edilir. Araştırmalar; yaşlanma karşıtı diyet programlarında da yer verilen bu sebze ve meyvelerin bilinçli şekilde tüketildiğinde, insan ömrünü ve sağlıklı yaşam süresini uzattığını gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder