24 Aralık 2013 Salı

FAYDALI BESİNLER - Yaban Mersini



Yaban mersininin yapısında etken madde olarak antosiyanidinler, tanenler, alkoloidler, polifenoller ve glikozitler bulunur. Antioksidan etkiye sahip antosiyonidinler, C vitamini, E vitamini ve beta-karoten (A vitaminin öncü maddesi), kansere karşı savaşan ellagic asit, kan şekeri ve kan kolesterolünün dengelenmesinde önemli etkiye sahip lifler ve pektini içerir, sodyum içermez.

Vücudumuz enerji üretebilmek için oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen kullanıldıktan sonra serbest radikaller denilen vücut için zararlı son ürünler oluşur. Bunlar vücudumuzda değişiklikler yaratarak kanser gibi çeşitli sorunlara neden olur. Antioksidanlar, vücutta serbest radikallerin oluşumunu engelleyici bileşiklerdir. Yaban mersini, kuvvetli antioksidan özellik gösteren antosiyanidinler, C vitamini, E vitamini ve beta karoten içerir. Bunlar bağışıklık sistemimizi güçlendirir, serbest radikalleri etkisiz hale getirerek tümör oluşumunun önlenmesine, var olan tümörlerin ve kanserli hücrelerin büyümesinin engellenmesine yardımcı olur.

Serbest radikaller, dokularda hasarlara ve hücre ölümlerine neden olabilir. Yaşlanma da organlarda oluşan yapısal ve işlevsel bozuklukları takiben oluşmaktadır. Yaban mersini, güçlü bir serbest radikal toplayıcısı ve dokuların hasara uğramasınının gecikmesine destek olabilen melatonin hormonunun salgılanmasının ayarlanmasında etkiye sahiptir. Cilt yaşlanması ve hasarlarına karşı da koruyucu ve önleyici özellikler taşır. Melatonin hormonu, yaşlanmaya ve hücre ölümlerine neden olan serbest radikallerin yapısını bozarak yaşlanma karşıtı etki gösterir.

Yaban mersini; zayıf kılcal damarları güçlendirerek, damarlarda yağ birikimini ve yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlayarak kalp damar sağlığı üzerine olumlu etki yaratır. Varis, hemoroid, romatizmal ağrılar, damar tıkanıklığı, damar sertliği, akciğer amfizemi ve eklem romatizmasına da iyi gelmektedir.
Yaban mersini suyu, idrar yolları enfeksiyonlarının önlenmesinde yararlıdır. Yapılan bir çalışmada günlük 300ml yaban mersini suyunun bakteriüri(idrarda bakteri bulunması) ve piyüri(idrarda irin bulunması) sıklığını %42 azalttığı, piyüri ve bakteriüriye %72 oranında direnç kazandırdığı görülmüştür. 

www.optimusmedikal.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder