3 Aralık 2013 Salı

Güneş Sonrası Cilt Lekeleri



Yazın bol bol güneşlenerek güneşin tadını çıkardınız  oysa o anda herşey ne kadar da güzeldi değil mi? Şimdi ise günesinin kötü hatirasi lekelerle başbaşasınız…
Peki günes lekeleri neden ortaya çikiyor, korunmak mümkün mü ve tedavi edilebilir mi?

Sicak yaz günlerinde günesin tende yarattigi hafif bronzlugun tadini çikaranlarin düsünmeden edemedigi bir sorun var, bu da yaz günlerinin yarattigi günes lekelerinden baskasi degil. Ne yazik ki günes lekeleri tende, plajda geçirilen günlerden kalan bronzluk kadar hos bir ani olarak belirmiyor. Lekeler rahatsiz edici olabiliyor. 

Oysa günes lekelerine karsi önlem almak mümkün. Tibbi terminolojide ‘solar lentigo’ olarak adlandirilan günes lekelerinin olusumunda en büyük etken günes isinlari. Günes lekelerine, günes hasari olusabilecek, beyaz tenli, zor bronzlasan, kolay kizaran cilt tiplerinde daha sik rastlaniyor. Lekeler güneste asiri kalan kisilerde ani yanmalar, soyulmalar ve kizarmalarin tekrari durumunda yillar içinde ortaya çikiyor. Yine daha çok yaz mevsiminde ortaya çikan çillenmeler ise bundan daha farkli bir özellik sergiliyor. ‘Efelid’ olarak adlandirilan çiller, günes lekelerinin aksine kalitsal bir özellik. Çogunlukla açik tenli bireylerde görülen çiller, günes lekelerinden farkli olarak günes isinlariyla koyulasiyor ve belirginlesiyor. Çözüm ise çok basit: günesten korunmak. Günese çikmayarak ya da yüksek faktörlü günes koruyuculari kullanarak çillerin belirginlesmesinin önüne geçilebilir.

Günes lekelerini önlemek mümkün mü?
Uzmanlar, vücudumuzda olusacak yeni günes lekelerinin önüne geçmek için öneriler arasinda güneste kademeli olarak kalmayi, hiçbir zaman soyulacak, asiri derecede kizaracak sekilde yanmamayi da siraliyor.

Günes lekelerinin vücuda herhangi bir zarari var mi?
Günes lekelerinin kötü huylu hale dönüsmesi riskinin çok az oldugunu belirten uzmanlar, ancak günesin ciltte yarattigi hasarin belirtisi olarak çok önemli olduguna dikkat çekiyor. Günes hasarli deride erken yaslanma ve bazi deri kanseri riskini artiriyor. Bu düsünüldügünde, günesten korunmanin önemi anlasilabiliyor.

Günes lekeleri eger estetik bir sorun olusturuyorsa tedavi planlanabiliyor. Günes lekelerinin tedavisinde, tibbi ve kozmetik renk açici preparatlar, yüzeysel peeling (deriyi soyma islemleri), lazer gibi yöntemler uygulaniyor. Tedavi uygulansa dahi, yeni günes lekelerinin çikabileceginin göz ardi edilmemesi ve günesten korunmanin esas oldugunun unutulmamasi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder