9 Haziran 2014 Pazartesi

Sigara İki Kat Hızlı Yaşlanma Sebebi



Sigara tiryakilerinde, güneş ışınlarının olumsuz etkilerine göre daha fazla deri yaşlanmasına ve kırışıklıklara rastlandığı bildirildi. Sigaranın deri üzerinde bir çok zararlı etkisi bulunduğunu belirlendi. Yapılan araştırmalar sonucunda sigara içen kişilerde hayatı boyunca sigara kullanmamış kişilere göre iki kat daha fazla kırışıklık oluştuğu gözlemlendi.
YAŞLANMADA ÇEVRESEL FAKTÖRLER ÖNEMLİ
Yaşlanma, moleküler değişikliklerin sonucu oluşmaktadır. Bu moleküler değişikliklere yol açan birçok çevresel faktör vardır. Ağız veya hava yoluyla alınan maddelerin metabolitleri ve hormon düzeyleri deri yaşlanmasını etkilemektedir. Ultraviyole ışınlar, hava kirliliği, enfeksiyonlar, sigara içmek ve bazı hormonal faktörler yaşlanma sürecini hızlandıran en önemli etkenlerdir. Sigaranın deride yapmış olduğu değişiklikler güneş ışığı, yaş, kilo değişiklikleri ile ilişkili değildir. Sadece sigara içme süresi ve miktarı ile ilişkilidir. Sigara içmek, güneş ışınlarının olumsuz etkilerine göre daha fazla deri yaşlanmasına ve kırışıklıklara neden olmaktadır.
SİGARA, DERİNİN RENGİNİ MATLAŞTIRIYOR
Derinin hem dumanın doğrudan temasıyla hem de solunum yolundan kan akımına karışan toksik bileşenler ile dolaylı olarak sigaranın olumsuz etkilerine maruz kaldığını vurgulayan uzmanlar, sigara içen kişinin derisini hemen tanımanın mümkün olduğunu, yüzde gri bir rengin ortaya çıkarak derinin rengini matlaştırdığını ifade ediyor. 

Sigaranın içinde yer alan nikotinin, derinin üst tabakasındaki su içeriğinde azalmaya neden olarak derinin daha kuru görünümüne neden olduğu belirlendi. Ayrıca deride gri-esmer renklenmeye neden olduğu gibi kan akımını bozarak, yara iyileşmesini de olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Derideki kronik oksijenlenmenin azalmasının kollajen sentezini düşürerek belirgin kırışıklığa neden olduğu, aynı zamanda sigara içen kişilerde tipik sigara tiryakisi yüzü adı verilen dudak çevresinde, dudağa dik çizgiler, yüzde kırışıklık ve soluk, cansız, kuru deri, alttaki kemik çıkıntılarının belirginleşmesi sonucu çökmüş yüz ifadesi meydana geldiği belirlendi. 
www.renovasy.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder