17 Haziran 2014 Salı

Yanlış Uyku Pozisyonu Yüzü Yaşlandırıyor


Yeterli ve düzenli uyku, yaşlanmaya karşı savaşta önemli tedbirlerden biridir. Düzensiz uykunun sağlığı negatif etkilediğine şüphe yok. Düzensizlik kadar uyuma pozisyonu da yüz yaşlanmasını, yaşlanmanın anatomik değişikliklerini hızlandırıp, kırışıklıkları daha erken ve hızlı ortaya çıkarıyor.
Gençliği muhafaza etmek ve bunu uzun süre devam ettirmek için yeterli ve uygun pozisyon­da alınmış uyku cilt bakımının ABC’si olarak nitelendirdiğimiz cildi nemlendirme, temizik ve güneş ışınlarından korumak sadece güzellik için değil, tüm vücut sağlığımız üzerinde pozitif etkileri var. Sağlığın ve güzelliğin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan uyuma pozisyonumuzun yüz yaşlanması üzerinde önemli etkileri olduğunu vurguladı.

Çizgilerden sorumlu

Uzmanlar araştırmalar sonucunda özellikle sert yastıkta yatmanın, uyku sırasında yoğun olarak yüzü koyun pozisyonunun kullanılmasının yaşlanmayı hızlandırıcı etkileri olduğunu gösteriyor. Çoğu insan uykuda nasıl yattığına pek dikkat etmiyor ve özellikle bir tarafa daha fazla yatıyor. Sonrasında ise yıllar içerisinde o tarafta yaşlanma etkilerinin daha yoğun olarak ortaya çıkmasına neden oluyor.

Bir insanın yüz dâhil tüm vücudunda tam bir simetrinin olmayacağı kesin, ancak yatıştaki bu dengesizlik bu asimetriyi daha da bariz bir duruma getirebiliyor.

Yine bazı insanlarda, yüz üstü yatış alışkanlığına bağlı olarak uyku çizgileri olarak adlandırabileceğimiz ek kırışıklıkların da ortaya çıkabildiğini unutmamak gerekir. Erken yaşlarda önlem almanın tüm bunlardan korunmak için en önemli adım olduğu ise çok açıktır.

Nasıl uyumalı?

Uyku sırasında yüzünüze gelecek basınç ne kadar az olursa o kadar iyidir. Ancak boyun ve omurga sağlığı açısından çok yumuşak yastıkların zararlı olacağı unutulmamalıdır. Uyku sırasında uygun omurga pozisyonunu sağlayacak şekilde, yumuşak bir yas­tık seçilmelidir. Uyku sırasında pozisyonunu kontrol etmek mümkün olmayabilir ama en azından uykuya geçişte sırtüstü pozisyonu se­çer­se­niz zaman içerisinde bu bir alışkanlık haline gelebilir ve yüz yaşlanmasından kurtulabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder