18 Mart 2015 Çarşamba

Neden Yetişkinlerde Akne Oluyor?


Akne sadece ergenlikte ortaya çıkan ve ilerleyen yaşlarda bizi terkeden bir cilt sorunu değildir. Özellikle kadınlarda yetişkinlik dönemlerinde de fazlasıyla karşılaştıkları bir cilt sorundur.
Yetişkinlerde sivilce çıkmasının temel sebebi kollajen kaybıdır. Bu sebeple ortaya çıkan sivilceler kalıcı ve köklere kadar uzanan sivilceler olabilir. Bu yüzden de bu yaşlarda çıkan sivilcelerin etki süresi uzun olabilmekte ve iz bırakması oldukça yaygın görülebilmektedir. Peki yetişkinlerde sivilce çıkmasına sebep olan etmenler nelerdir?
 Neden Yetişkinlerde Akne Oluyor?
Yaşa bağlı olmaksızın, fazla sebum (cildi doğal olarak nemlendirmek için vücudumuzun ürettiği yağ), cilt hücreleri ve bakteriler biriktiğinde akne gelişir. Araştırmacılar, aşağıdaki faktörlerin yetişkinlerde akneyi tetikleyebileceğini tespit etmiştir:
  • Hormonal değişikliklerAkne genellikle ergenlik dönemindeki hormanal değişikliklerle ilişkili olmakla birlikte, hormonların değişiklik gösterdiği herhangi bir zamanda da akne görülebilir. Çoğu kadın ayda bir defa nükseden aknelere aşinadır. Hormonal değişiklikler aynı zamanda hamilelik ve menapoz dönemlerinde de oluşarak bazı kadınlarda akneye sebep olabilir.

  • Doğum kontrol haplarının bırakılması. Bazı kadınlar doğum kontrol hapı almayı bıraktığında akne çıkar. Haplar bu kişileri akneye karşı koruyor olabilir.

  • Bazı ilaçların alınması. Östrojen ve progestinler içeren doğum kontrol hapları genellikle kadınlarda akneyi kontrol eder. Bir doğum kontrol hapı sadece progestinler içerdiğinde ise akneyi daha kötü hale getirebilir. Akne, diğer ilaçların da olası bir yan etkisidir. Bunlar arasında havale ilaçları, kortizon ve sakinleştirici ilaçlar sayılabilir. Akne oluştuğu veya kötüleştiği için reçeteli olarak kullandığınız bir ilacı almayı kesinlikle bırakmayın. Reçeteyi yazan doktorla konuşun. Akneyi tetiklemeyen başka bir ilaç yazıp yazamayacağını sorun. Eğer sadece bir ilaç yazabiliyorsa, akneyi kontrol etme yöntemleri hakkında bir dermatoloğa danışın. İlacı almayı bırakmayın. 

  • Ailenin akne geçmişi. Bir incelemede, araştırmacılar akneli yetişkinlerin %50’sinin, akne geçmişi olan bir birinci derece akrabası (ebeveyn, kardeş veya çocuk) bulunduğunu tespit etmişlerdir. Bu durum, bazı insanların akneye karşı genetik yatkınlığı olabileceğini düşündürmektedir.

  • Stres. İncelemeler kadınlarda stresin akneyi tetikleyebileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, hızlı kariyer yapan kadınlarda artan stres seviyeleri ile daha yüksek akne seviyeleri arasında bir ilişki buldular. Vücut, strese yanıt olarak daha fazla androjen (bir tür hormon) üretmektedir. Bu hormonlar, ciltteki yağ bezlerini ve kıl foliküllerini uyarmaktadır. Stresli zamanlarda aşırı uyarılma olduğunda akne tetiklenebilir.

  • Makyaj. Tüm gün yüzde kalan makyaj cildin yağlanmasına ve gözeneklerin kapanmasına sebep olur. Bu etkenlerde ciltte akne oluşumunu tetikler. Makyaj yapmak zorunda olan birinin akşamları yatmadan önce cildini mutlaka derinlemesine temizlemesi gerekir. Cildi temizlerken onarımını sağlamak ve cilt sorunlarına karşı güçlendirmek için temizleyicilerinizin içeriğinde peptid olmasına özen gösterin.

  • Beslenme. Araştırmalar beslenmenin akne oluşumunda etkili olduğunu kesin olarak kanıtlamamış olsalar da, fazla yağlı ve dengesiz beslenme sonucu vücuttaki yağlanmanın artmasından dolayı akne oluşumu olduğu gözlemlenmektedir.

  • Sigara. Sigaranın erişkin aknesini ortaya çıkaran faktörlerden biri olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca aknenin şiddeti içilen sigara miktarına bağlı olarak artmaktadır.

Sizde akneli ve yağlı bir cilde sahipseniz ve bu cilt sorunundan biran evvel kurtulmak istiyorsanız bio-COS tedavisine başvurabilirsiniz.
Akne ve akne skar tedavisindeki iyileşmeye ait öncesi/sonrası fotoğraflarını görmek için tıklayın >>> http://renovasy.com/neden-renovasy/oncesi-sonrasi/
Akne ve akne skar bio-COS tedavisi yapan klinikleri öğrenmek için tıklayın >>> http://renovasy.com/satis-noktalari/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder